هزینه زندگی در آلمان:
نرخ تورم آلمان در سال های اخیر حدود 3 درصد بوده است. ولی در مقایسه با کشورهای دیگر هزینه زندگی را می توان در آن پیش بینی کرد. بیشترین سهم هزینه زندگی در آلمان را اجاره خانه در بر می گیرد البته در آلمان می توان بر حسب درآمد خود خانه ای در خور پیدا کرد.

کرایه خانه:
خوابگاه ها ی دانشجویی مناسب ترین خانه ها هستند که علاوه بر پایین بودن اجاره، معمولا امکانات مجانی جانبی دیگر را نیز دارند که از آن جمله می توان به داشتن مبلمان و تعمیرات مجانی اشاره کرد. همچنین در اینگونه خانه ها جز حضور مسئول ساختمان شخصی به نام توتر وجود دارد که خود نیز دانشجو بوده و فرد می تواند در مورد تمام مشکلات موجود در خانه با او مشورت کند. آدرس و شماره تلفن توتر را می توان در تابلو اعلانات هر ساختمان دانشجویی یافت.
هزینه خانه در شهرها و همچنین در بخش های مختلف شهر متفاوت است. پایین ترین هزینه های اجاره خانه حدود 250 یورو در ماه می باشد و بسته به امکانات خانه قیمت خانه نیز افزایش می یابد.
کرایه خوابگاه دانشجویی بر حسب تعداد اتاق، محل در شهر و غیره می تواند تا 500 یورو در ماه افزایش یابد.

هزینه خوراک:
هزینه خوراک نیز یکی از اساسی ترین هزینه های زندگی است. این هزینه بستگی به نوع عادت های غذایی دارد ولی از آنجایی که مغازه های مختلف ارزان و گران فروش زیادی وجود دارد، می توان اجناس خود را با کمی دقت با قیمت بسیار مناسب تهیه کرد. می توان گفت هزینه تغذیه اندکی از ایران گران تر است. هزینه خوراک در آلمان در هر ماه برای هر نفر حدود 100 یورو می باشد.

بیمه درمانی:
بیمه درمانی نیز یکی از هزینه های قابل بررسی است. اگر دانشجو سن کمتر از 30 سال داشته باشد، می تواند بیمه درمانی ارزانی پیدا کند. ولی برای افراد بالاتر از 30 سال بیمه درمانی گران تر است. در آلمان می توان بیمه های متفاوتی با قیمت های متفاوت پیدا کرد در حال حاضر می توان برای افراد پایین تر از 30 سال بیمه حدود 30 یورو در ماه و برای افراد بالاتر از 30 سال حدود 40 یورو در ماه یافت. لازم به ذکر است بیمه درمانی برای کودکان تقریبا گران است. برای خردسالان و کودکان می توان بیمه ای با قیمتی ماهانه در حدود 40 تا 70 یورو به بالا در ماه یافت.

هزینه رفت و آمد:
هزینه رفت و آمد در شهر های آلمان زیاد است بدین جهت می بایست با اطلاعات کافی برای سوار شدن به قطار بلیط تهیه کرد. معمولا افراد عادی با هدف هایی مثل خرید، رفتن به دانشگاه یا مدرسه و غیره سوار تاکسی نمی شوند چون هزینه آن بسیار زیاد می باشد. افرادی که هر روز در رفت و آمد هستند بهتر است از بلیط های ماهانه استفاده کنند. با وجود گرانی این بلیط ها, آنها ارزان ترین امکان برای رفت و آمد مداوم هستند. هزینه رفت و آمد می تواند با توجه به بزرگی یا کوچکی شهر و یا حتی گرانی شهر بین 40 تا 75 یورو باشد. بلیط های ماهانه ای وجود دارد که هر روز از ساعت 10 صبح تا ساعت 3 بامداد روز بعد قابل استفاده اند. این بلیط ها ارزانتر از بلیط های ماهانه هستند. خرید بلیط ماهانه از طریق اینترنت نیز بسیار ارزانتر است ولی می بایست یک الی دو هفته قبل از طریق سایت ایبی(Ebay) خریداری شود. در سایت ایبی همان بلیط های معمولی ماهانه و نیز اجناس دیگر از افرادی که قبلا این بلیط ها را خریداری نموده ولی به آنها نیاز ندارند، قابل خریداری می باشد. البته امکان دریافت پول و عدم ارسال جنس خریداری شده به ویژه زمانی که ارسال با پست غیر سفارشی باشد، وجود دارد.

هزینه خرید لباس و یا وسایل خانه:
هزینه خرید لباس و یا وسایل خانه برای افراد مختلف کاملا متفاوت است. اما می توان با خرید کردن در زمان تخفیف های مختلف و در مغازه های مختلف، این هزینه ها را به حداقل رساند. هزینه خرید لباس برای هر نفر با تقریب بسیار زیاد در حدود 35 یورو و هزینه خرید وسایل سبک خانه تقریبا حدود 20 یورو در ماه می باشد.

هزینه تلفن و اینترنت:
هزینه تلفن و اینترنت نیز متفاوت و گاها زیاد است ولی با عقد قرارداد مناسب می توان این هزینه را کم کرد. هم اکنون قرارداد هایی با هزینه ماهیانه 30 یورو وجود دارد که با آن فرد می تواند علاوه بر داشتن یک تلفن و یک موبایل، اینترنت هم داشته باشد و نیز می تواند با تمام تلفن های ثابت و موبایل هایی که از همان شرکت هستند، مجانی ارتباط برقرار کرده و همچنین بدون مرز از اینترنت استفاده نماید. این هزینه ها در مقایسه با ایران تقریبا ارزانتر است، هرچند هزینه مکالمه تلفن برای شماره های مختلف، متفاوت و معمولا گران است. برای کاهش هزینه تلفن و در صورت داشتن اینترنت می توان از تلفن اینترنتی استفاده نمود.

هزینه تلویزیون و رادیو:
در آلمان استفاده از تلویزیون از طریق کابل انجام شده و بایستی برای آن حق اشتراک ماهانه پرداخت گردد. عوارض تلویزیون و رادیو تقریبا بین 17 تا 20 یورو است که معمولا دانشجویان از پرداخت آن شانه خالی می کنند. در صورت یکه شخص اظهار کند که فاقد تلویزیون و رادیو بوده، و بازرس اداره، تلویزیون و رادیو را در حین بازرسی در منزل وی مشاهده کند، شخص می بایست جریمه سنگینی به این شرکت بپردازد. البته می توان با مراجعه به شهرداری محل و اعلام دانشجو بودن و داشتن درآمد اندک، یک تاییدیه دریافت کرده و برای سازمان رادیو و تلویزیون پست کرد تا از دادن عوارض رادیو و تلویزیون معاف شد.

هزینه برق:
این هزینه علاوه بر نوع قرارداد به شرکت برق بستگی دارد. در آلمان شرکت های مختلف، برق را با قیمت های مختلف عرضه می نمایند. توصیه می شود. که در مصرف برق بسیار صرفه جویی شود چرا که هزینه برق بسیار زیاد است و معمولا کمترین میزان آن حدود 30 یورو در ماه می باشد.

مبلمان و لوازم اولیه زندگی:
اگر دانشجو در خانه ای زندگی کند که مبله نباشد، مبلمان و لوازم اولیه زندگی را بایستی پس از چند روز اقامت در شهر، شناخت فروشگاه ها و اطلاع کافی، از نحوه حمل وسایل به خانه، اقدام به خرید آنها بنماید. هزینه خرید این وسایل بر حسب شهر و فروشگاه محل خرید، میزان و کیفیت اجناس، هزینه حمل و نقل و غیره کاملا متفاوت است ولی به طور تقریب برای خرید یک تخت خواب، یک یخچال و یک دست مبل بایستی حداقل 500 یورو پرداخت. همین اجناس را از مغازه های دست دوم فروشی اطراف خانه می توان با 300 یورو تهیه کرد.

 

میزان هزینه زندگی در آلمان بسته به شهر محل زندگی و استفاده از تسهیلات و امکانات مختلف کاملا متفاوت است. لازم به ذکر است در آلمان هزینه های جانبی زیادی وجود داشته و مواردی مانند استفاده از کلاس زبان و تسهیلات دیگر هزینه زندگی را تا 1300 یورو افزایش می دهد. همچنین یک نفر می تواند با هزینه ای در حدود 600 تا 800 یورو در ماه در آلمان زندگی کند.